top of page

Kinderboekenbrief Kunst

Prentenboek Olivia/Ian Falconer
Het boek leent zich uitstekend voor een thema rond kunst. In het prentenboek staan twee beroemde kunstwerken centraal; Autumn Rhythm/ Jackson Pollock en La Classe de Danse/ Edgar Degas. Vandaar dat de themaboekenlijst boeken bevat, die je rond dat thema gebruiken kunt.
 
Suggesties rond het prentenboek

1
Probeer plaatmateriaal te vinden van de twee schilderijen en bespreek deze met de kinderen. Wat zien ze? Wat vinden ze er van? Wat zijn de verschillen tussen de twee schilderijen?

 

2
Vraag de kinderen na het voorlezen van het prentenboek wat Olivia van de schilderijen vond.
Wat valt er op als je naar de tekeningen kijkt in het boek? Alle tekeningen zijn zwart,wit en grijs, waarbij Olivia altijd iets rood aan heeft of vast heeft. Een keertje is Olivia roze; als ze in de zon heeft gelegen!

 

3
Olivia kan ontzettend veel zoals hard zingen, springen, zandkastelen bouwen enz. Waar zijn de kinderen erg goed in?

 

4
Als het regent, gaat Olivia naar het museum. Zijn de kinderen wel eens in het museum geweest? En wat voor een museum? Wat hebben ze gezien in het museum?

 

5
Laat de kinderen een tekening maken met (kleur)potlood of verf en gebruik alleen de kleuren wit, zwart, grijs en rood. Ze kunnen Olivia tekenen of schilderen of iets anders uit het boek of zelf iets verzinnen.

 

6
Moeder leest voor uit een boekje over de operazangeres Callas. Misschien ook leuk om verschillende muziekstijlen te laten horen zoals opera, klassiek, musical, rap, pop enz. Wat vinden de kinderen ervan?
                                        

Suggesties rond het thema Kunst

7
Naast de schilderijen uit het prentenboek, kun je de kinderen laten kennismaken met andere kunstenaars en kunstwerken. Dit kunnen schilderijen zijn, maar ook beelden enz. Laat de kinderen steeds vertellen wat ze zien.

 

8
Tijdens dit thema kan er ook iets verteld worden over het mengen van kleuren! Ga maar eens met de kinderen aan de slag. Maak een kaart, waarop de kinderen kunnen zien wat er gebeurt als ze kleuren mengen en leg deze in het schildersatelier.


9
Richt een hoek (schildersatelier) in, waarin de kinderen verschillende verftechnieken kunnen uit proberen zoals sjabloneren. Zet er ook 1 of twee schildersezels neer. Ook kunnen ze experimenteren met ander tekenmateriaal.

 

10
Maak beeldjes van klei.

 

11
Je ziet ze erg veel: beeldjes van koeien met verschillende kleuren en motiefjes.
De kinderen krijgen de opdracht om een koe te versieren. Eerst krijgen de kinderen een kleurplaat. Ze versieren de koe met kleurpotloden. Vervolgens wordt er een of meerdere uitgekozen en als groepswerk versieren de kinderen een grote koe. Dan kan bijvoorbeeld op een groot laken. Wil je een volledig kunstproject rond koeien doen? Ga dan naar Kennisnet community 1-2!

 

12
Vergeet niet mooie lijsten te maken voor de kunstwerken! Maak bijvoorbeeld met plakfiguren een mooie rand om het kunstwerk. Of plak het werk op goud of zilver papier en knip de rand met een speciale (kartel- of golfjes)schaar.

 

13
Maak met de k van kunst een letterschilderij.
Richt met de kinderen een museum in met alle kunstwerken. Maak bordjes (stempelen) waarop de naam van het kunstwerk staat en wie het gemaakt heeft. Natuurlijk ook bordjes waarop staat dat je de kunstwerken niet mag aanraken!

14
Als je naar de website van Kleutergroep gaat en je kiest voor thema's dan is er genoeg materiaal zoals kralenplanken, werkbladen, kleurplaten en knutselsuggesties te vinden rond kunst en kleuren. Ook Biebels lespakket besteedt er aandacht aan!


Prentenboek De Stip/ Peter Reynolds
Groep 1-4
Peter H. Reynolds
AK / Voorlezen vanaf 4 jaar
(Lemnniscaat, € 12,95, ISBN 90-5637-554-7)
* Vlag en Wimpel Griffeljury 2004
Trefwoorden: creatieve ontwikkeling, tekenen
Lessuggesties: Marloes Thöni-Bosschart

 

Floor vindt dat ze niet kan tekenen, maar een stip kan ze wel zetten. Maar, wat is nou een stip?
 

​15 
​​Praten over boeken​​

Laat het boek aan de leerlingen zien en lees de titel voor. Waar zal het boek over gaan? Wie heeft een idee waarom het boek De stip heet? Zou het ook anders kunnen heten? Hoe zal het verhaal verlopen?
Laat verschillende leerlingen aan het woord. Misschien kunnen zij elkaar aanvullen? Lees na het gesprek het boek voor en bespreek achteraf met de leerlingen of het verhaal overeenkomt met wat ze bedacht hebben.

16

(Voor)lezen
Laat een klein groepje leerlingen het boek lezen zonder de tekst, vraag ze vervolgens het verhaal samen
te vertellen of ‘voor te lezen’. Dek hiervoor de tekst goed af of maak kleurkopieën zonder de tekst mee te
kopiëren. Hierdoor zijn ze genoodzaakt om goed naar de tekeningen te kijken: wat zien ze allemaal?
Vraag ook aandacht voor de gevoelens van Noor. Komen die goed naar voren in de tekeningen? ‘Zien’ de
leerlingen de gevoelens van Floor? Lees daarna het verhaal met de tekst aan de leerlingen voor.
Lijkt de versie van de leerlingen op de echte tekst?

 

17
Praten over boeken
Praat met de leerlingen over het verhaal van Floor. Herkennen zij zich in haar? Wie kan vertellen hoe het voelt als het niet lukt om iets te tekenen. Wat doen leerlingen als ze echt niets kunnen verzinnen of als ze iets echt niet kunnen tekenen? Hoe zouden ze dit kunnen oplossen?

 

18
Tekenen
Het verhaal van Floor gaat in feite over de creativiteit van het uiten. De creativiteit van het uiten is het basisniveau van creativiteit en onontbeerlijk voor alle andere vormen van creativiteit zoals taal. Leerlingen moeten in de eerste plaats iets willen doen en zin hebben om creatief te zijn.
Laat de kinderen een tekening maken. Maar, vraag voordat ze mogen beginnen naar wat ze willen tekenen en waarom. Laat eerst de leerlingen aan het woord die al een idee hebben om zo de andere leerlingen te inspireren.

 

19
Taal
De creativiteit van het uiten is ook van toepassing op taal. In plaats van een tekening met een stip zou één woord ook het uitgangspunt van een verhaal kunnen vormen. Gebruik de structuur van het verhaal van Floor om zo te komen tot een nieuw verhaal. Voorbeeld: Begin met een woord, bijvoorbeeld ‘paard’. Vraag kinderen vervolgens een zin te maken met dit woord, bijvoorbeeld: ‘Ik heb een paard in de wei zien staan’. Deze zin kan weer het begin zijn van nog meer zinnen die tot een heus verhaal kunnen leiden.
                                                                                           
Leesgoed 5
2004








20
Ideeën op Pinterest: 
http://pinterest.com/vlinder1977/ideas-for-kids-craft-art-allerlei-idee%C3%ABn-rond-kuns/

 

Op de boekenplank

bottom of page