top of page

Gelezen

De wereld van het Jonge kind- september 2012

Kind in zicht:

Ontwikkeling stimuleren

Monique van der Heijden en Ab van den Bosch
 

Pedagogisch medewerkers en leerkrachten zijn de aangewezen professionals om de totale ontwikkeling van jonge kinderen bewust en stap voor stap te stimuleren. Om dit te kunnen realiseren, is het noodzakelijk om op de hoogte te zijn van het verloop van de verschillende ontwikkelingslijnen en beheersingsdoelen, zodat het kind naar een volgende stap in ontwikkeling begeleid kan worden. Het (doel)bewust beïnvloeden verloopt in drie stappen: observeren, ontwikkelingsfase inschatten en handelen. Een doorgaande ontwikkelingslijn creëer je door te zorgen voor continuïteit in professioneel handelen, door de inrichting speelleeromgeving van peuterspeelzaal en kleutergroep op elkaar af te stemmen en door te zorgen voor een overdracht van kindgegevens tussen pedagogisch medewerker en leerkracht.

De wereld van het Jonge kind- mei 2013

Opbrengsgericht werken:
Investeer in spel en spelen
Aleid Beets Kessins

Betekent opbrengstgericht werken dat je aan de slag moet met methoden voor rekenen en taal? Nee, het is de moeite waard om te investeren in spel. Hoe maak je duidelijk dat spel leidt tot leeropbrengsten?
Een leerkracht heeft de opdracht om onderwijs te geven met het oog op de ontwikkeling van kinderen. Jonge kinderen leren door te spelen. De inrichting van de klas en alle materialen daarin zijn de instrumenten om dit spel en spelen te stimuleren. Wanneer je de leeromgeving ziet als een methode, weet je ook met welke doelen je situaties en activiteiten aanbiedt. Bij opbrengstgericht spelen geeft de leerkracht ruimte aan kinderen, heeft inzicht in de ontwikkeling van het kind, van spelen en leren, kan observeren en weet handelingsgericht af te stemmen op de talenten, belangstelling en begeleidings- en onderwijsbehoeften van het jonge kind.

Het boekje Duizendpoot zet je even stil bij belangrijke vragen waar je in de drukte van elke werkdag zomaar aan voorbij kunt lopen. Duizendpoot houdt de lezer op een toegankelijke en ontspannen manier een spiegel voor, waardoor je niet alleen je valkuilen, maar ook je kracht ontdekt.

De Onderwijsstudio ontwikkelde tot nu toe diverse publicaties en boeken voor gebruik in de praktijk van het onderwijs. Duizendpoot is de eerste uitgave van De Onderwijsstudio waarin we een stapje verder gaan. Het richt de spotlights op de leerkracht zelf. Kleurrijke ervaringen in zowel teamwerk, leidinggeven als coaching zijn verwerkt tot een boekje dat inspireert. De eenvoud en herkenbaarheid maken Duizendpoot tot een boekje om jezelf in te spiegelen, maar ook om je teamleden te motiveren. Het is speciaal geschreven voor het onderwijs, maar ook als je in een andere branche werkzaam bent zal de inhoud je met regelmaat een blik van herkenning opleveren.

Test jezelf:  
http://onderwijsstudio.nl/de-duizendpoottest/
                         http://onderwijsstudio.nl/duizendpoot/

Op deze pagina vind je verwijzingen naar artikelen en boeken die interessant zijn voor de kinderopvang en het basisonderwijs...

Aandacht voor spelen - Maak zelf het verschil
Marianne de Valck

Jouw persoonlijke overtuiging als pedagogisch medewerker is belangrijk. Hoe jij je vak beleeft, werkt door in je uitstraling, in de inrichting van je lokaal en in je waardering voor de kinderen. Hoe jij als pedagogisch medewerker over jezelf denkt, bepaalt mede de kansen die je ziet. Kansen om te benutten in de samenwerking met je collega’s, maar ook de kansen die je ziet bij de kinderen om goed te spelen. Kortom: dát wat de kwaliteit van je werk uitmaakt.

‘Aandacht voor spelen’ biedt de pedagogisch medewerker handvatten voor vragen als: Wat kun jij doen en laten om spelen leuk en goed te laten zijn? Wat is de invloed van jouw houding? Wat stoort en wat stimuleert? Hoe werkt jouw uitstraling door in de inrichting van ruimte, de keuze van speelgoed, het omgaan met kinderen?

Dit boek is geschreven voor scholing en nascholing van pedagogisch medewerkers in kinderdagverblijven (KO) en buitenschoolse opvang (BSO), en voor stagiaires van PW3-opleidingen kinderopvang.
Marianne de Valck geeft onafhankelijke informatie over spelen en speelgoed vanuit pedagogisch perspectief.

Op de boekenplank

bottom of page