top of page

De Schijf van Vijf

Betekent 'vrij spel' bij jullie dat je kinderen gewoon hun gang laat gaan? Of ben je bezig met het uitdagen of stimuleren van kinderen zodat ze met nog meer plezier en flow spelen? Hoe beter kinderen kunnen spelen, hoe meer kansen ze krijgen op ontwikkeling. Wat kun je doen om ze 'goed' te laten spelen? De Schijf van Vijf helpt je daarbij.

"Denk jij wel eens na of het anders kan in jouw groep? Vraag jij je eens af of jij de inspiratie hebt om de kinderen uit te dagen in hun spel en hun nieuwsgierigheid kunt aanwakkeren?"

In het artikel 'Inspiratie uit kleine dingen" - Kinderopvang 10/11 - oktober/november 2012 wordt de Schijf van Vijf besproken.

"Inspiratie leidt tot uitdaging om te spelen, stelt Marianne de Valck in haar boek Aandacht voor spelen - maak zelf het verschil. Volgens de auteur kan een aanmoediging of net iets anders doen kinderen stimuleren om iets te leren. Vertel je wel eens spontaan over iets wat je hebt gezien of verzin je wel eens een spelletje? Hoe pakte dat uit? Een rond papiertje in plaats van een A4'tje, slechts twee kleuren vingerverf in plaats van zes, fanfaremuziek in plaats van kleuterdeuntjes. Inspiratie kan uit kleine dingen bestaan, vindt De Valck".

"Iedereen kan leren om te inspireren, zegt de auteur en pedagoog. Ze maakte daarom de zogenoemde Schijf van Vijf die je daarbij kan helpen. De verdeling is als volgt:
1. Creatief - alles wat leuk is om te doen, zonder een speciaal resultaat te willen.
2. Constructief - je werkt naar een bepaald eindresultaat met aandacht voor logisch denken, oorzaak en gevolg, actie en reactie.
3. Cognitief - iedere activiteit is gericht op denken en leren.
4. Sociaal - activiteiten gericht op met of voor elkaar spelen.
5. Motorisch - activiteiten gericht op bewegen.

Met ieder stuk speelgoed kun je op minstens vijf manieren spelen. Voorbeeld: Met een speelgoedauto kun je een parcours rijden (bewegen), samen spelen (sociaal), een auto bouwen van Lego (constructief). Je kunt iets leren door de wielen te tellen (cognitief) en je kunt de auto natekenen (creatief).
Je hoeft overigens niet iedere dag alle vijf aspecten aan bod te laten komen. Je kunt kinderen uitdagen om de volgende keer met hetzelfde speelgoed op dezelfde en nog een andere manier te spelen. 'De Schijf van Vijf gebruik je om kinderen langer, vaker en gevarieerder te laten spelen', legt De Valck uit in haar boek."

Tips uit het artikel:
Spelen met niets
"Het is niet altijd nodig om kinderen te laten spelen met speelgoed. Wanneer kinderen spelen zonder speelgoed, leren zij hun eigen wereld en mogelijkheden kennen. Laat kinderen bijvoorbeeld alleen met zand spelen. Laat ze ontdekken wat ermee kan: gieten, zeven, kneden (creatief), meng het met water en bouw er een berg of een zandtaart mee (constructief). Leer ze hoeveel een emmer zand weegt (cognitief), of schep zand over in andere emmers (motorisch) en laat de kinderen samen iets maken met zand (sociaal)".

Observeren
"Het is goed om kinderen te observeren wanneer ze spelen. Om ze zo te blijven uitdagen dat ze meer doen, in plaats van alleen dat wat voor de hand ligt. Waar speelt het kind en met wie? Wat doet hij of zij en wat kan er de volgende keer? Misschien een andere locatie of met een ander vriendje? Misschien kun je het kind een opdracht geven of een ander stuk speelgoed erbij geven? 'Door de goede voornemens op te schrijven, kan ook de minder creatieve onder ons verzinnen wat de volgende keer anders kan', aldus De Valck."

Meer informatie:
Aandacht voor spelen/ Maak zelf het verschil
Marianne de Valck



 

Op de boekenplank

bottom of page