top of page

Kinderboekenbrief Kikker - Max Velthuijs

​​1
Vraag aan de kinderen wat een echte vriend of vriendin is. Wat doet een vriend? Wat vind je het leukste om met je vriendje of vriendinnetje te doen? Als je ruzie gemaakt hebt; hoe maak je dan weer vriendjes?
Vertel dat Kikker ook vrienden heeft. Weten de kinderen wie dit zijn? Met behulp van plaatmateriaal of vingerpopjes kun je laten zien wie de vrienden zijn. Samen met deze vrienden beleeft hij veel avonturen

2
Lees elke dag een prentenboek van Kikker voor. De verhalen van Kikker zijn vaak al bekend. Misschien dat er een kind uit de groep a.d.h.v. de prenten het boek kan voorlezen! Of laat eens een oma, opa, een moeder of vader of een leerling uit groep 8 een verhaal voorlezen.

3
Verzin met een groepje kinderen een nieuw verhaal. Laat de kinderen de tekeningen er bij maken. Dit kan bijvoorbeeld met het tekenprogramma Paint. Zet de tekeningen in PowerPoint en laat de kinderen (of de juf zelf) het verhaal inspreken. Leuk is, als er een beamer op school is, om de nieuwe avonturen van Kikker op het grote scherm te bekijken!
Een mooi prentenboek om in de leeshoek te zetten is natuurlijk ook leuk. De kinderen kunnen de tekst zelf onder de tekeningen stempelen. Spreek de tekst in op een bandje en de kinderen kunnen het verhaal zelf lezen.

4
In de lees-schrijfhoek kunnen de kinderen een eigen miniverhaaltje schrijven. Laat ze eerst een tekening maken. Vraag van te voren wat er met Kikker en zijn vriendjes gaat gebeuren. Schrijf dit op en laat de kinderen het nastempelen.


5
Het spelen met mini loco blijft leuk. Er zijn nu ook twee boekjes van Kikker.



6
Kinderen kunnen eigengemaakte verhaaltjes beluisteren of een ingesproken verhaal horen, terwijl ze in het prentenboek mee luisteren. Dit kan prima in de lees-luisterhoek. Leg een mooie kleurplaat klaar voor als de kinderen klaar zijn met luisteren. Een mooie luister-cd met muziek is Kikker swingt (zie link Musical).

7
Verhalen naspelen of nieuwe avonturen verzinnen kan ook aan een verteltafel. Je hebt de vingerpopjes in de handel, maar je kun de figuurtjes ook kopiëren of natekenen, inkleuren en op ijslollystokjes plakken. De omgevingen kan door de kinderen gemaakt worden. Je kunt hiervoor goed de poppenkast gebruiken. Laat de kinderen een mooi decor maken en ze kunnen zo aan de slag. Natuurlijk mogen de kinderen de prentenboeken gebruiken. Kopieer ook wat prenten. De kinderen kunnen het prentenspel spelen en moeten de platen, die door de war zijn geraakt weer op de goede volgorde leggen.


8
Maak maskers en leg deze in de huishoek. De kinderen kunnen hier nu ook de verhalen van Kikker (na)spelen.

9
Kopieer een aantal plaatjes uit een prentenboek en verkl​ein deze. Plaats er een kader om en zet ze in een willekeurige volgorde op een A4-tje. Opdracht: Knip de plaatjes uit en plak ze in de juiste volgorde op een strook papier. Voor de oudere kinderen kan er ook ruimte open gehouden worden voor een passende tekst.

10

Maak met de kinderen vriendschapsbandjes. Dit kan door te vlechten.
De ene week maken de kinderen Kikker van een wc-rolletje. Eerst verven, daarna muizentrapjes maken (armen en benen). Van knutselpapier de broek maken. De andere week mogen de kinderen een vriendje kiezen en wordt deze op dezelfde manier geknutseld.

11

Geef Kikker een nieuwe (zwem)broek! Gebruik hiervoor lapjes stof, textielscharen en sterke lijm. Deze werkjes zijn gemaakt door kinderen uit groep 2.













12
Schilder Kikker en zijn vriendjes. De figuren zijn getekend door de leerkracht en door kinderen van groep 1 ingekleurd met verf.
















13
Deze vouwopdracht heb ik op de website van juf Janneke gevonden. De kinderen van groep 2 hebben deze kikkers gemaakt. Ze zijn erg leuk geworden! De kikker maak je door twee bakjes te vouwen. De bakjes zet je in elkaar. Vervolgens maken de kinderen het af met ogen en poten.












Zet alle werkjes bij elkaar en hang alle werkbladen, kleurplaten en tekeningen op en je hebt een Kikkertentoonstelling! Gebruik voor de tafel een blauw tafelkleed of crêpepapier. Dat ziet er nog mooier uit.


14
Organiseer een Kikkerdag voor groep 1 t/m 3.
Ochtendprogramma:
Ga op zoek naar een (poppenkast)voorstelling of een schimmenspel rond Kikker. De ruimte moet dan wel goed verduisterd kunnen worden. Wanneer de ene groep kijkt kan de andere groep buiten spelen.

Omdat kikker van springen houden is het een idee om een springkussen te huren! Bij slecht weer kunnen de kinderen binnen spelletjes doen of kleuren. Tussen de voorstelling en buiten spelen is er pauze.

Tussen de middag wordt er gepicknickt op het gras. De kinderen nemen van thuis een lunchpakketje mee en krijgen een ijsje.


Middagprogramma:
's Middags worden er workshops gegeven. Elke groep mag twee workshops volgen. De workshops worden gegeven door medewerkers van het Centrum voor Beeldende Kunsten. Er is een keuze uit schilderen, werken met klei, dans en muziek. Tussen de twee workshops is er een pauze en krijgen de kinderen iets te drinken en een kikkersnoepje.



15
Er zijn op internet zoveel knutselideeën, stempelmateriaal en spelletjes te vinden.
Ga maar eens naar: 
http://www.kleutergroep.nl/Kikker/Kikker%20index.htm

of naar http://www.jufjanneke.nl/Project%20Kikker.htm





























                                  




                                  

Op de boekenplank

bottom of page